RTVU: Utrecht wil islamitische begraafplaats in Tolsteeg

ANP

UTRECHT – Het Utrechtse stadsbestuur heeft een locatie op het oog voor een islamitische begraafplaats. Het gaat om een deel van de gemeentelijke begraafplaats Tolsteeg. Omdat er steeds meer wordt gecremeerd is dit stuk grond al zeker vijftien jaar onbenut.

Afgelopen zomer werd bekend dat Utrecht op zoek gaat naar een geschikte plek voor een islamitische begraafplaats. Moslimorganisaties hadden daarom gevraagd. Een groeiende groep moslims in de stad wil hier graag volgens islamitisch gebruik begraven worden. Belangrijk punt daarbij is dat deze graven in principe niet geruimd worden. Moslimorganisaties willen daarom graag een begraafplaats in eigen beheer, waarbij de moslimgemeenschap de onderhoudskosten zal dragen.

Het deel van de gemeentelijke begraafplaats Tolsteeg kan volgens het stadsbestuur zeer lang in gebruik worden genomen. Bijkomend voordeel is dat de vereiste basisvoorzieningen al aanwezig zijn. Op begraafplaats Tolsteeg staat ook het kantoor van de gemeentelijke begraafplaatsbeheerders en door het gebruik als islamitische begraafplaats wordt de beschikbare grond duurzaam en doelmatig gebruikt.

Het college heeft een aantal criteria opgesteld. Zo is de beoogde exploitant van de islamitische begraafplaats bij voorkeur een Utrechts ‘kerkgenootschap’ of een religieuze organisatie met een lokale maatschappelijke relevantie. De islamitische begraafplaats is bedoeld voor moslims die binnen de gemeente Utrecht wonen en het resterende deel van de gemeentelijke begraafplaats Tolsteeg blijft ongewijzigd in gebruik.

De juridische haalbaarheid moet verder worden onderzocht. Maart volgend jaar zal het college de raad verder informeren over het proces. “We zijn ons ten volle bewust van de urgente maatschappelijke behoefte en willen daarom spoedig en zorgvuldig de voorwaarden scheppen zodat een islamitische begraafplaats kan worden gerealiseerd”, aldus het gemeentebestuur.

Bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2116375/utrecht-wil-islamitische-begraafplaats-in-tolsteeg.html