Coronavirus

Nu het coronavirus ook in Nederland en in Utrecht is vastgesteld, merken we dat er meer vragen ontstaan bij onze leden. Afgelopen week was het voorjaarsvakantie waarin wellicht moskeebezoekers in het buitenland zijn geweest. Als SMUO vinden wij het belangrijk om iedereen van de juiste informatie te voorzien. Wij houden de ontwikkelingen rondom het virus nauwlettend in de gaten. We volgen de landelijke richtlijnen van het RIVM en regionaal die van de GGD’s en gemeenten in de regio. Als er zich relevante ontwikkelingen voordoen, zullen we deze direct communiceren via onze officiële kanalen (e-mail/website/WhatsApp service). Vooralsnog is er geen reden om maatregelen te nemen binnen de moskeeën. Hieronder in ieder geval wel een advies vanuit SMUO en de belangrijkste informatie op een rij.

Advies SMUO
De moskeebesturen van de aangesloten moskeeen adviseert moskeebezoekers en cursisten/leerlingen die last hebben van luchtwegklachten, hoesten of kortademigheid thuis te blijven. Dit advies wordt gegeven om risico’s uit te sluiten.

Belangrijke websites
De websites van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden de meest actuele landelijk beschikbare informatie over het coronavirus.
Het RIVM geeft algemene informatie en Q&A’s op de volgende pagina’s:

Beide pagina’s worden steeds geactualiseerd.

Ben je in het buitenland geweest of ga je naar het buitenland?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt relevante informatie voor personen die in het buitenland verblijven, dan wel op het punt staan naar het buitenland te vertrekken. Ook als je van vakantie terugkomt en wilt weten of je in een risicogebied bent geweest, check dan: http://www.nederlandwereldwijd.nl/

Ook het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersinformatie biedt deze informatie: http://www.lcr.nl/Nieuws.

Ben je de afgelopen twee weken in een risicogebied geweest en heb je koorts met luchtwegklachten (hoesten, kortademigheid) en/of ben je de afgelopen twee weken in contact geweest met een patiënt die is besmet met het coronavirus, neem dan contact op met je huisarts.

Hygiëne
De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Bekijk hier de informatiekaart over het Coronavirus.